Mediu & Ecologie Realizari si inventii Stiri internationale Tehnologie

Cum au arabii ferme legumicole în mijlocul deșertului

Al-Badia, o fermă ultramodernă ridicată în mijlocul deşertului, demonstrează voinţa Dubaiului de a demara propria sa „revoluţie agricolă”, în ideea de a-şi reduce puternica dependenţă de importurile de alimente.

 • Fermă legumicolă, Al-Badia produce diferite legume pe verticală cu tehnici care merg de la controlul precis al luminii şi irigaţiei, semnalând că reciclează 90% din apa utilizată.
 • Pandemia de coronavirus a scos în evidenţă importanţa conceptului de securitate alimentară, după ce au crescut riscurile de aprovizionare cu produse perisabile la scară mondială.
 • Dubaiul şi Emiratele Arabe Unite în general au puţine resurse de apă, terenuri arabile şi un mediu deşertic ostil agriculturii. Problema securităţii alimentare nu se punea în urmă cu câteva decenii când Dubaiul şi emiratele vecine erau locuite doar de câţiva beduini care îşi satisfăceau nevoile alimentare cu ajutorul curmalelor şi laptelui de dromader.
  Însă bogăţia declanşată de petrol începând din anii 1970 a atras milioane de expaţi. În prezent Dubaiul numără peste 3,3 milioane de locuitori de 200 de naţionalităţi, iar necesităţile alimentare au crescut şi s-au diversificat, scrie AFP.
 • La fel ca şi celelalte şase state membre ale federaţiei Emiratelor Arabe Unite, Dubaiul importă 90% din necesităţile sale alimentare, potrivit datelor statistice oficiale. Alimentele, în special produsele proaspete, ajung din lumea întreagă pe calea aerului, iar pe pieţele din Dubai nu lipseşte nimic comparativ cu cele din marile capitale occidentale. Însă într-o regiune instabilă, care se află vis a vis de Iran, conceptul de autosuficienţă alimentară a devenit un obiectiv cheie pe termen lung.
 • În urmă cu peste zece ani, Emiratele Arabe Unite au început să cumpere sau să închirieze terenuri agricole în străinătate, în principal în Estul Africii, în ideea de a-şi garanta aprovizionarea cu alimente chiar şi în perioade de criză. Însă instabilitatea politică din Africa au determinat emiratele să se reorienteze spre Australia şi Europa de Est şi să adopte şi alte strategii, în special constiturea de stocuri de alimente şi recursul la o agricultură de cea mai înaltă tehnologie.
  Pentru Bassel Jamal, modelul de fermă pe care îl conduce, unde totul este controlat de calculatoare, este o „alegere pentru viitor„. „Nu mai vrem să depindem de importuri. Vrem să producem local, pe întreaga perioadă a anului, fără să fim preocupaţi de schimbările climatice, pluviometrie sau secetă”, a daăugat Bassel Jamal.
 • După modelul Al-Badia, numeroase ferme moderne încep să apară în Dubai şi în emiratele vecine. Astfel Abdellatif al-Banna este un alt fermier indepedent care cultivă ananas în patru sere unde totul este controlat cu atenţie, iar producţia este vândută via o platformă internet. Piscicultura se dezvoltă şi ea graţie unei ferme de somoni la Dubai, a cărei calitate a produselor este apreciată în emirat. În ceea ce priveşte creşterea animalelor, Dubaiul numără mai multe ferme de vaci care alimentează fabricile locale de lactate.
 • Toate aceste unităţi agricole, care deseori sunt fructul investiţiilor private, sunt încurajate de guvernul emiratului, subliniază Omar Bouchehab, care prezidează comitetul de securitate alimentară din Dubai. Acesta a adăugat că autorităţile au lansat un plan destinat creşterii cu 15% a producţiei agricole în 2021.
  La începutul crizei sanitare, Dubaiul nu a înregistrat probleme în aprovizionare cu produse proaspete, în pofida dependenţei sale mari de importuri. Graţie companiei Emirates, care a scos scaunele de pasageri din unele avioane pentru a le folosi la transportul de marfă, Dubaiul a putut chiar să reexporte diferite produse alimentare către emiratele vecine.

Leave a Comment

Font Resize