Politica Stiri internationale

Află când va demisiona de la funcția de președinte a Belarusului, Lukașenco

Alexandr Lukașenko a fost huiduit într-un discurs pe care l-a ținut luni dimineața în fața muncitorilor de la uzina MTZ, din Minsk. Președintele Belarusului a spus că vrea o nouă constituție și că va pleca din funcție peste 2-3 ani.

 • Președintele Alexandr Lukașenko a fost huiduit în timpul discursului pe care l-a ținut luni dimineața în fața muncitorilor de la fabrica de tractoare MTZ, din Minsk, scrie Ziarul de Gardă. Liderul belarus a venit la uzină cu un elicopter, iar în timpul celor mai puțin de 10 minute cât a vorbit muncitorilor selectați în prealabil a fost supravegheat inclusiv de lunetiști amplasați pe acoperișurile din curtea unității.
 • În imaginile prezentate de Nexta se vede cum Lukașenko a fost întrerupt de mai multe ori de mulțime, înainte de părăsi pupitrul vizibil iritat.

  Publicația moldoveană susține că președintele belarus a recunoscut violențele comise de forțele de ordine împotriva protestatarilor, dar că polițiștii au fost nevoiți să răspundă după ce ar fi fost atacați pe la spate.

 • Lukașenko a mai spus că nu va accepta în niciun caz să ia decizii sub presiunea străzii și nu are de gând să mai organizeze alte alegeri prezidențiale atât timp cât mai este în viață.
 • Lukașenko vrea să retragă după 2-3 ani, dacă va fi aprobată o nouă constituție 

  Șeful statului a precizat că își dorește o nouă constituție prin care să fie diminuate prerogativele președintelui și, după ajungerea la un consens în privința acesteia, vrea să plece din funcție peste 2-3 ani.

  În Belarus au loc în aceste zile cele mai mari proteste din istoria țării, zeci de mii de oameni condamnând realegerea președintelui Lukașenko în cadrul unui scrutin pe care aceștia îl consideră fraudat.

  Cel puțin doi oameni au fost omorâți, câteva sute au fost răniți și mii de persoane au fost arestate și torturate în urma protestelor.

  Duminică, manifestanţi care scandau ″Demisia!″ au umplut centrul capitalei belaruse, în cel mai amplu protest de până acum împotriva realegerii preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, după ce Rusia a anunţat că îi va oferi acestuia sprijin militar dacă va fi necesar.

Leave a Comment

Font Resize